„Рожба“ на пандемията: Създадоха телевизор, през който можете да вкусите храна (ВИДЕО)

94

Идеята на японския професор е да може хората да дегустират различни храни, които виждат по телевизията, докато са си у дома. Телевизионния екран също така може да послужи и за обучение на сомелиери и готвачи

В Токио демонстрираха прототип на облизващ се телевизионен екран, който може да имитира вкусове на различни храни. Неговият създател се надява, че това ще бъде още една стъпка към реализирането на мултисензорно зрително изживяване, предаде Ройтерс.

„Вкусът на телевизора“ се разработва от японски професор, който използва въртележка от 10 флакона с аромати, които се впръскват в комбинация, за да създадат вкуса на определена храна.

Според него вкусовете на всички видове храни могат да се разделят на 10 основни, сред които солено, кисело, сладко, горчиво, пикантно и люто. Машината е програмирана с „рецепти“, които ѝ позволяват да създаде вкуса на 20 вида хранителни проби, пише bTV.

В ерата на COVID-19 този вид технология може да подобри начина, по който хората се свързват и взаимодействат с външния свят, смята професорът.

„Не можехме да опитаме храната в ресторантите, които са далеч, когато си оставахме вкъщи. Исках по някакъв начин да направя това (дегустацията на храна) реалност, така че хората да могат да изпитат различни вкусове, които са далеч, докато си стоят у дома“, обяснява той.

Японският професор работи с екип от около 30 студенти, който е създал различни устройства, свързани с вкуса, включително вилица, която прави вкуса на храната по-богат. Той каза, че сам е конструирал прототипа на телевизора през изминалата година и че изработката на търговска версия би струвала около 100 000 йени (875 щатски долара).

Потенциалните приложения включват дистанционно обучение за сомелиери и готвачи, както и игри и викторини за дегустация, каза той.

Професорът също така преговаря с компании за използване на неговата технология за ароматизиращи спрейове за приложения, които може да придадат вкус на пица или шоколад на филийка препечен хляб.

По публикацията работи: Мариела Анастасова