11 C
София

„Рожба“ на пандемията: Създадоха телевизор, през който можете да вкусите храна (ВИДЕО)

Не пропускайте

Редакция Нова Вест
Редакция Нова Вест
Изпращайте ни вашите сигнали и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/novavest.bg/

Идеята на японския професор е да може хората да дегустират различни храни, които виждат по телевизията, докато са си у дома. Телевизионния екран също така може да послужи и за обучение на сомелиери и готвачи

В Токио демонстрираха прототип на облизващ се телевизионен екран, който може да имитира вкусове на различни храни. Неговият създател се надява, че това ще бъде още една стъпка към реализирането на мултисензорно зрително изживяване, предаде Ройтерс.

„Вкусът на телевизора“ се разработва от японски професор, който използва въртележка от 10 флакона с аромати, които се впръскват в комбинация, за да създадат вкуса на определена храна.

Според него вкусовете на всички видове храни могат да се разделят на 10 основни, сред които солено, кисело, сладко, горчиво, пикантно и люто. Машината е програмирана с „рецепти“, които ѝ позволяват да създаде вкуса на 20 вида хранителни проби, пише bTV.

В ерата на COVID-19 този вид технология може да подобри начина, по който хората се свързват и взаимодействат с външния свят, смята професорът.

„Не можехме да опитаме храната в ресторантите, които са далеч, когато си оставахме вкъщи. Исках по някакъв начин да направя това (дегустацията на храна) реалност, така че хората да могат да изпитат различни вкусове, които са далеч, докато си стоят у дома“, обяснява той.

Японският професор работи с екип от около 30 студенти, който е създал различни устройства, свързани с вкуса, включително вилица, която прави вкуса на храната по-богат. Той каза, че сам е конструирал прототипа на телевизора през изминалата година и че изработката на търговска версия би струвала около 100 000 йени (875 щатски долара).

Потенциалните приложения включват дистанционно обучение за сомелиери и готвачи, както и игри и викторини за дегустация, каза той.

Професорът също така преговаря с компании за използване на неговата технология за ароматизиращи спрейове за приложения, които може да придадат вкус на пица или шоколад на филийка препечен хляб.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -spot_img

**Радев: Назначението на Спецов в Лукойл е незаконно, а политиката в...

**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата държава** Президентът Румен Радев изрази сериозни опасения относно последните действия...

Деница Сачева разкри: Румен Спецов има тайно доверие от САЩ и...

**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият реалистичен вариант“** Деница Сачева от ГЕРБ отхвърли остро критиките на...

Трима загинали и блокиран тракийски път след фатално ПТП, причинето от...

**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко ранен след катастрофален инцидент на автомагистрала „Тракия“, съобщиха първоначални източници....

Синът на Радан Кънев заловен с дрога: 17-годишният Борис задържан с...

**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове на днешния ден патрул на 6-то Районно полицейско управление в...

Топло за ноември: до 21 градуса в почивните дни, но мъгливо...

**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха и стабилна метеорологична обстановка през предстоящите почивни дни, съобщават експертите...
- Реклама -

Последни новини