Ново раздвижване за турската лира

228

Този път турската лира тръгна нагоре. Тя повиши курса си спрямо долара

Турската лира чувствително повиши курса си спрямо долара. Това се случи, след като президентът Реджеп Ердоган обяви мерки за борба с обезценяването на валутата, предаде Нова телевизия. Те включват гаранции на влоговете, което би окуражило турците да не сменят местните пари за чужда валута.

След като миналата седмица падна до 18,50 лири за долар, в понеделник курсът се качи до 14,90. Донякъде влияние оказа и спадът на долара на световните пазари заради съмненията около приемането на големия инвестиционен план на Джо Байдън.

Въпреки повишаването на курса в понеделник, финансовите експерти предупреждават, че в Турция ситуацията не е под контрол. За един месец лирата се обезцени с 35 процента и повечето прогнози сочат, че може да загуби още от стойността си.

„От сега нататък, нито един наш гражданин няма да усети нужда да смени влоговете си в лири в такива в чужда валута. След като намалихме лихвения процент, ще видите как в рамките на няколко месеца инфлацията ще започне да пада”, заяви Ердоган.

По публикацията работи Снежина Раева