Христо Христов остана на крачка от медал на световното първенство

78

Родните ни щангисти се завръщат с един златен и един бронзов медал от двубоите. Варненецът Христо Христов остана четвърти в своята категория

Последният представител на България на световното първенство по вдигане на тежести в Ташкент – Христо Христов, остана четвърти в своята категория до 109 кг. Той остана извън почетната стълбичка, въпреки че направи 6 успешни опита, съобщи bTV.

Европейският вицешампион и пети на олимпийските игри в Токио се справи със 170 кг, 176 кг, и 178 кг в изхвърлянето и 200 кг 206 кг и 210 кг в изтласкваното. Така с двубой от 388 кг той завърши четвърти.

Шампион с 433 кг стана Акбар Джураев от Узбекистан, пред неговия сънародник Руслан Нурудинов с 421 кг бронзът бе за арменеца Симон Мартиросян с 416 кг.

С участието на Христов приключи и българското участие. Равносметката на България от световното в Узбекистан е един златен и един бронзов медал само в двубоите, а с тези в отделните движения отличията ни са общо пет. 17-годишният Карлос Насар грабна титлата при мъжете в категория до 81 кг със злато в двубоя и световен рекорд в изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето. Преди това Ангел Русев отвоюва злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките – в категория до 55 кг.

Валентин Генчев се нареди пети в крайното класиране и в изтласкването на категория до 67 кг, Васил Маринов зае шесто място в двубоя на категория до 102кг. Травма спря от участие европейската шампионка Надежда Мей-Нгуен при най-леките дами.

По публикацията работи Снежина Раева