Ново решение за цената на тока и парното

88

Временната комисия за енергийната криза предложи редакция на взетото от НС по-рано решение. Комисията поиска смяна на срока за замразяване цената на тока

Енергийната комисия предложи Народното събрание да смени срока на действие на наложения мораториум върху цените на тока и парното за битовите потребители. Членовете гласуваха той да влезе в сила на 16 декември 2021 г. и да трае до 31 март 2022 г.  „За“ новото предложение гласуваха 8 депутати, двама бяха против и двама членове на комисията се въздържаха. Очаква се решението да бъде разгледано утре в пленарна зала и да има непосредствена сила.

По-рано днес депутатите приеха решение, с което наложиха мораториум върху цените на електроенергията, отоплението и ВиК услугите. В гласувания вариант мораториумът върху действията на Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да започне от 1 януари. Това щеше да създаде проблеми, защото още днес КЕВР разглеждаше повишението на тока с над 11% и на парното с над 12% и можеше да ги приеме. Заседанието на регулатора дори беше започнало, но след узнаване на новината от НС то бе прекратено.

В пленарна зала идеята за замразяването на цените бе представена от ГЕРБ-СДС. Подкрепиха я всички парламентарни групи, без ДПС.

„Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го от загриженост. Не може парламентът да прави грешка върху грешка“, заяви Рамадан Аталай в началото на заседанието.

„Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решение. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика досега друг, освен министър или премиер, да коментира и да задължава парламента“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова да не изземват различни функции по отношение на законодателния орган на България.

„Намираме се в извънредна обстановка заради това, че от хубавото предложение на ГЕРБ сме допуснали грешка, няма лошо да си признаем. Защото от 1 януари 2021 няма как да се въведе мораториум. И нека да е ясно – тази комисия трябва да заседава, за да променим това решение и да го предложим за гласуване. Тази комисия не се занимава цената на електроенергетиката, това е работа на КЕВР, ние само искаме да им помогнем да вземат правилното решение“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев от БСП, който е и бивш енергиен министър.