Новият социален министър с последни новини за добавките и тавана на пенсиите (ВИДЕО)

546

Социалният министър коментира цените, доходите на българите, ковид кризата и зеления сертификат

„Осигурени са Ковид добавките на пенсионерите. Всички ще получават по равно. Няма да има пенсионер, който досега е получавал една сума, а след Нова година – друга от това, което е получавал до момента“. Това коментира новият социален министър Георги Гьоков в ефира на Нова телевизия.

Осигурени са социални услуги като предоставяне на храни на 480 000 човека, което по думите му е признато от Европейски съюз.

„Таванът на пенсиите е една несправедливост на системата. Боря се да се премахне, защото това демотивира хората да се самоосигуряват“, каза още той.

Гьоков обсъди и кога се очаква да има безплатни ясли и детски градини. Това е възможно от другата учебна година. Засега тази мярка била средносрочна и не е наложителна.

„Струва 200/205 млн. лв. от бюджета детските градини да бъдат безплатни. Очаква се от следващата учебна година да бъде решено законодателно“, каза още той и добави: „Това е дългосрочно решение. Но със сигурност няма да има такава политика, за която да не е осигурено финансиране“

Според социалния министър сега оставало да се измислят възможности и начини да се компенсират хората, които ще гледат децата си, за които няма място в детските градини.

По думите му, ако парното скочи с над 30%, всички, които отговарят на изискванията, ще получат помощ. 290 000 човека получават енергийни помощи в момента, като това е най-големият брой досега. По думите му това е хубаво, че държавата има пари за помощи, но е лошо, защото имало много бедни българи, които не могат да си позволят да плащат парно.

Според него формулата за изчисляване цената на тока била обективна, но ако членовете на КЕВР са други, цените биха били други. Може да бъде ограничена цената на тока, ако трябва с мораториум.

„Държавата има механизми за контрол над цената на тока“, каза Гьоков.

Той обсъди и новите мерки срещу укриването на доходите и „заплатите в плик“. Не трябва да има санкции за работниците, защото те са най-малко виновни и не трябва да носят отговорност.

Гьоков коментира и закриването на частните домове, собствениците на които имат погребални агенции. Закриването на домове обаче не трябва да става с лека ръка, защото в България няма много. Не трябва да се допуска да се случват такива неща.

В Социалното министерство ще се влиза със зелен сертификат.

„Не може да важи за едни сфери, а за други не. Българите не разбират за какво става въпрос, те го свързват пряко с ваксинирането. Сега го обсъждаме. Първо трябва да се регламентира дистанционната работа и как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права“, каза Гьоков.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждане на зеления сертификат, защото би било много по-опасно да претърпи още една нова Ковид вълна. Но той е категоричен, че българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван.

По публикацията работи Снежина Раева