Не яжте повече от една ябълка на ден, ако имате този здравословен проблем

225

Въпреки разпространеното твърдение, че „по една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“, се оказва, че за някои хора ябълките могат да предизвикат и здравословни проблеми

Ябълките са много полезен плод. Те са сочни, сладки, пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, пектин, който има полезен ефект в борбата с холестерола. Известно е, че яденето на една ябълка на ден може да подобри много показатели в тялото и да стимулира доброто здраве отвътре.

Въпреки това обаче, както с всичко полезно, така и с ябълките не трябва да се прекалява.

Какво се случва, ако ядете повече ябълки на ден?

Ябълките са много богати на фибри и естествени плодови захари. Това може да предизвика тежест, подуване, газове, неразположения, свързани със стомаха и червата. Може да доведе дори до стомашно-чревно разстройство.

Ябълките са с високо съдържание на захар. Консумацията на повече от една ябълка на ден или наведнъж може да предизвика скок в кръвната захар, пише az-jenata.bg. Това може да повлияе негативно не само на хора, имащи проблеми с диабета. Яденето на голямо количество плодове, богати на захари, макар и естествени, може да повлияе негативно и на здрави хора и да доведе до здравословни проблеми. Затова е препоръчително да се придържате към една ябълка на ден.

Хора с метаболитни проблеми, особено свързани с обмяната на въглехидратите и диабет, не трябва да ядат повече от една ябълка на ден. Естествените захари в плодовете повишават кръвната захар и влошават инсулиновата чувствителност на клетките. Това може да попречи и на медикаментозната терапия, ако е налице такава, пише healthdigest.com.

По публикацията работи: Мариела Анастасова