Голям процент служители са в готовност да напуснат, ако ги върнат присъствено на работа

143

Пандемията от коронавирус наложи нов модел на работа, към който към момента много от служителите в различни фирми са се приспособили

Сега близо 40% от служителите, работили в хоум офис в последните 2 години, биха напуснали, ако шефовете им наложат отново присъствен режим на работа. 50% от тях смятат, че са по-ефективни от вкъщи. Това показват данни от проучване на Microsoft.

HR специалистът Мария Стоева споделя, че хибридният модел категорично е по-предпочитан от служители и работодатели. „Ако някой си мисли, че този модел скоро ще приключи, категорично греши. Това ще остане дълго време. Разпределението на работното време между вкъщи и офиса зависи от много фактори – зависи от конкретната дейност, екипа, опита служителите“, казва тя пред Нова телевизия.

От своя страна оперативният мениджър Християн Петков смята, че българските компании в голяма степен са се адаптирали към хоум офиса.

„Преди 2 години работодателите, които даваха възможност за работа от вкъщи по-скоро бяха изключение. Тези, които пък даваха възможност изцяло за работа от вкъщи бяха много сериозно изключение. Така че пандемията при всички положения беше катализатора. Само онези позиции, на които действително няма как да се работи от вкъщи, останаха присъствено“, заяви още Стоева.

„Вече сред хората, които си търсят работа съществува изискване да могат да работят дистанционно. За някои от тях работата от вкъщи има редица предимства, разбира се и за нас. Бизнесът до голяма степен отговаря на тези изисквания. Ние наблюдаваме обяви за работа и се вижда, че през последно време в много от тях се предлага опция за дистанционна работа. Дори до края на миналата година в самите обяви не съществуваше подобен филтър“, допълни Християн Петков.

По публикацията работи: Мариела Анастасова