България

МОН проверява сигнал за плагиатство на действащ министър

В образователното министерство е постъпил сигнал за плагиатство в дисератционният труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиев

Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър, съобщи БНР.

Обект на проверка е севлиевският преподавател Венелин Терзиев и неговите докторанти. Това беше потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, и те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

От 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила докторантурата си в кратък срок, няма право да обучава в направление „Икономика“, посочват от БНР.

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ. Везиева уточни още, че има трима научни ръководители. Нейната разработка, както и тази на останалите трима – Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца