Механика на ума: Как да поглеждаме през различен ъгъл неприятните моменти в живота ни

114

С тази статия искам да ви разкажа за една по различна гледна точка, едно по различно начало, едно по-различно възприятие на вас самите и света, в който живеете.

В живота на всеки един човек има върхове и спадове. Нали знаете, колелото се върти. Но ми е интересно, как се справяте с „бурите“ и „бедствията“ в живота си. Позволявате ли им да разклатят вашата лодка на живота или направо я преобръщат? Сигурна съм, че и през двете сте преминали, но как?

Това е и темата на тази статия, как да приемаме, осъзнаваме и поглеждаме през различен ъгъл неприятните моменти и промени в живота ни.

Разковничето е в това да променим начина, по който се отнасяме към самата промяна. Какво имам предвид, когато дойде нов етап и период в живота ви, да се впуснете в него като изследователи, каквито сте били като деца. Да потърсите съмишленици, да изградите общност, да се свържете с другите. Защото нали знаете, ние сме социални същества и щом се свързвате с другите, се свързвате със себе си.

Другото много важно нещо, когато преживявате труден момент било то раздяла, загуба, финансови проблеми, общо взето всичко, което може да разклати лодката ви, вие трябва да останете свързани със себе си, с душата си, не с ума. С душата си.

Когато сте стресирани, често не сте на себе си и тук идва ред на това да си върнете спокойствието и увереността. Има един много интересен метод чрез който да го направите: „Разкажете приказка на себе си за себе си!“.

Колкото и странно да ви звучи върши работа. Някак си излизате от лапите на съдника и страха във вас и поглеждате на ситуацията от друг ъгъл. Това ще бъде вашият вътрешен разказ, обобщение на изводите, как и защо.

И ще забележите, колко наистина ставаме критични и съдещи към себе си. Много често заровени в мислите на ума, ние не можем да видим цялата картина. В повечето случай тя няма нищо общо с върховната действителност или дори с наблюдаваната действителност, тя има общо с изкривената действителност.

Интересно е да обърнем внимание, че едновременно съществуват три варианта на действителността:
– върховна действителност;
– наблюдавана действителност;
– изкривена действителност.

Вие сами решавате, коя да преживеете в момента.

Действителността се създава вътре във вашият ум. Именно там събитията от външния свят се превръщат в данни. Данните от своя страна в истина, истината в мисли, те в емоции, емоциите в преживявания и стигаме до нашата форма на действителност.

Нищо няма собствен смисъл, ако се замислите. Има само този, който вие му придадете, а това зависи в коя истина ще повярвате, видимата или въображаемата.

И да си кажем честно, повечето проблеми, тревожност, неприятности и др. идват от нашите мисли. Мислите пораждат емоции. Повечето хора не осъзнават, че те сами пораждат емоциите си. Но, нека започнем от там. От къде идва мисълта?

Ами от вътрешната ви истина, а тя от къде идва, ами от натрупаните данни във вашият „компютър“. Това означава, че ние първоначалната мисъл, не можем да я променим. Можете да ги промените чак след това чрез осъзнаване, като станете наблюдател.

Страничен наблюдател на вашите мисли, но за това ще отделим една по специална статия. Само ще кажа, че вашият барометър за точна посока е вашето тяло. Когато се отклоните, то ви показва. Дали чрез неприятно усещане, тревожност, сигурна съм, че ще го усетите.

За да стигнем до видимата истина трябва само да приканим ума си да се съсредоточи върху това, което вижда, а не върху това което си въобразява.

Нека ви дам пример.

Вашият дългогодишен партньор решава да ви напусне. Видимата истина е, че той просто си тръгва. Това е негово решение, негов проблем. Няма нищо общо с вас. Край. Това е. За известно време вие ще трябва да се оправяте сами, както е било преди да го срещнете.

А сега нека видим какво прави изкривената действителност. О, не. Оставам сама. Това е ужасно. Всички реагират ужасно на раздяла, толкова боли. Какво ще правя сега, няма да мога да се справя, как ще живея нормално и тн.

Кое от двете повече ви допада? Изборът е ваш. Вие избирате към коя действителност да насочите ума си.

Автор: Стажант Деница Филева