Австралия поставя „черна кутия“ на планетата

331

Устройство ще записва всички действия на човечеството, които водят към края на света. Целта е да се привлече вниманието към глобалното затопляне, което бавно, но сигурно унищожава планетата

Следващата година Австралия ще монтира „черната кутия” на Земята – устройство, което ще записва информация за човешката цивилизация и климата и ще я натрупва в огромна база с данни.

Идеята е да се привлече вниманието към проблема с глобалното затопляне. Освен това се предполага, че когато хората знаят, че действията им се записват, ще действат по-отговорно.

„Предназначението на това устройство е да предостави безпристрастни материали за събитията, които водят към края на света, да подтикне към поемане на отговорност за бъдещите поколения и за предприемане на спешни действия”, поясняват авторите на проекта, като добавят:  „Как ще завърши историята зависи от нас”.

„Очевидно е наистина могъща концепция, когато кажем на хората: „Земята има черна кутия”. Защото те се питат: „Защо ѝ е нужна черна кутия?”, коментира един от създателите на проекта. „Но преди всичко това е инструмент”, тъй като събраните данни ще останат за тези, които ще дойдат след нас.

Устройството е проектирано да надживее човечеството и да може да послужи като своеобразен розетски камък за настоящата цивилизация, пише vesti.bg.

Предвижда се „черната кутия” да има форма на правоъгълна пресечена пирамида и да е с размери 10 на 4 на 3 метра. Тя ще бъде изработена от стомана с дебелина 7,5 милиметра и ще бъде поставена в геологично устойчива местност на западния бряг на остров Тасмания. Вътре ще бъдат разположени дискове за данни, които ще са свързани с глобалната мрежа. Те ще се захранват от соларни панели и батерии. Предвижда се цялото устройство да продължи да работи между 30 и 50 години.

„Черната кутия” ще записва данни за температурата на сушата и на морето, киселинността на океаните, съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата, за изчезването на видовете, измененията на сушата, както и за броя на населението, военните разходи на държавите и консумацията на електричество. А също и заглавията на новините, постове в социалните мрежи и съобщения за срещи, посветени на промяната на климата.

По публикацията работи: Мариела Анастасова