Робот хуманоид прилича почти на истински човек (ВИДЕО)

419

Роботът прави мимики почти неразличими от тези на хората. Вече може да се намери и на пазара, но не е по джоба на всеки

Роботът хуманоид „Амека“ впечатли технологичната общност със своите действия, които трудно могат да се различат от човешките, предаде bTV. Във видео, пуснато от компанията производител, се вижда как „Амека“ привидно се „събужда“ – гледайки ръцете си и след това към камерата.

40-секундният клип събра над 10 млн. гледания за по-малко от седмица.

Хуманоидът е сив на цвят и умишлено няма полови или расови белези. Компанията го описва като „най-технологично усъвършенстваният робот с човешка форма“.

„Причината да направим робот-хуманоид е, за да взаимодейства с хората. Човешкото лице е комуникационен инструмент затова го създадохме максимално експресивно“, каза основателят на Engineered Arts Уил Джаксън пред „Ройтерс“.

Компанията има дългогодишен опит в създаването на хуманоидни роботи. Досега са произвели такива предимно за развлекателна и научна цел. „Амека“ вече е достъпна на пазара и може да се купи или наеме.

Според Джаксън роботът е перфектен за тестова платформа на изкуствен интелект: „Много хора работят върху взаимодействието с изкуствения интелект затова „Амека“ може да е полезна за създаването на приложения за наблюдение, разпознаване на лица или глас. Така този хуманоид се превръща в платформа за изкуствен интелект“.

Той обясни, че „Амека“ е резултат на 15-годишни усилия и работа. А ако и вие искате да си купите такъв робот, ще са ви необходими около 133 хил. долара.

По публикацията работи Снежина Раева