Тези билки засилват имунната ни система

129

Билките и полезните подправки винаги са верен спътник на човека в сезона на настинките и грипа

Най-често си приготвяме чай и инхалации за отпушване на синусите от лайка. Вижте още няколко билки и подправки за силен имунитет. Някои билки и хранителни добавки изискват предварителна консултация с лекар.

Босилек – помага за намаляване на температурата и облекчаване на симптомите на настинка, кашлица и грип. Чудесен е като допълнение към смути, сосове, салати.

Черен пипер – в китайската медицина го използват за подпомагане процеса на отхрачване по време на настинки и грип. Освен това подправката спомага за повишаване на имунитета, облекчаване на болките в гърлото, пише az-jenata.bg.

Хрянът е не само богат на витамин С, но също така съдържа изотиоцианати и сулфорфан – две съединения, спомагащи за намаляване на кашлицата, синузита, хриповете. Настърган корен от хрян може да добавяте към супи, салати, фрешове.

Джинджифил – Пикантен, подходящ като добавка към смутита, фрешове, чай, ястия, джинджифилът спомага за облекчаване на симптомите на настинка и грип. Стимулира изпотяването, детокса на тялото, намалява усещането за болка и отпадналост. Джинджифил също се предлага под формата на хранителни добавки.

Канела – Канелата се използва за затопляне на тялото и премахване на задръстванията на лигавицата. Също е полезна за имунитета и доброто настроение.

Ехинацея – Една от най-полезните билки за повишаване на имунитета в сезона на настинките и грипа. Може да се намери под формата на чай и хранителна добавка.

Бъз – Според редица западни проучвания, сиропът и екстрактите от бъз могат да намалят симптомите и продължителността на грипа. Бъз се предлага и под формата на чай.

Чесън – Ако обичате да хапвате тази ароматна подправка, то вероятно знаете, че чесънът освен че е полезен за сърцето има антивирусни, противовъзпалителни и противогъбични ползи.

Мащерка – Чаят от мащерка облекчава кашлицата и бронхиалните спазми, помага за изчистване на задръстванията. Освен това, тази ароматна подправка и билка е богата на антиоксиданти, борещи се с вирусите.

По публикацията работи: Мариела Анастасова