Проф. Кантарджиев: 5-годишно дете с менингит е починало в болница

684

Огнище на менингит в столична детска градина. Децата и персонала са изследвани, а учебните занятия са преустановени

От 1 декември се преустанови присъственото обучение в детска градина „Вълшебство“ по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален менингит, съобщиха от Столичната община.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2-ма възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев потвърди, че 5-годишно дете с менингит е починало в болница в София. Това се е случило миналия петък.

По думите му в градината няма паника.

„Тествани са децата от групата на починалото, както и от съседните – около 30 деца и 8 души персона. 11 деца имат микроба причинител на менингита. От персонала двама  души са дали положителна проба”, поясни Кантарджиев в студиото на „Здравей, България“.

И допълни, че понякога тежките инфекции се развиват много бързо, в рамките на дни и дори часове.

„Знаем много малко за случая. При всяка внезапна смърт се прави разследване. Там не се месим“, уточни той.

По публикацията работи: Мариела Анастасова