Кацаров с информация за ваксината за деца

193

Министър Кацаров даде кратък брифинг след като откри ремонтираното отделение в „Майчин дом“

Здравното министерство е договорило доставката на общо 4,8 милиона щадящи теста.

„От тях са доставени 1,5 милиона и 200 000 са налични в склада. По наша оценка тези тестове ще са достатъчни поне до средата на януари”, обясни Кацаров.

„Според мен децата от 8 до 12 клас биха могли да се тестват с тестове за големи хора. Ние имаме такива налични тестове, можем да им ги предоставим веднага”, каза Кацаров. „За възрастни имаме много тестове, достатъчни за всички деца за 2 месеца”, каза още здравният министър.

Запитан дали е възможно децата да се върнат на училище без тестове, Кацаров обясни, че това може да се случи, ако не получим доставките на тестове и ако експертите преценят, че рискът не е прекалено голям за учителите и учениците, или за противоепидемичната обстановка в страната.

Ваксините за деца

„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг вид опаковка. Такъв вид опаковка се очаква да бъде разпространена не по-рано от 15 декември. Вероятно тя би могла да дойде в нашата страна в началото на следващата година”, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

По думите му тя е предвидена в договор с Pfizer.

„Ще я има не по-рано от началото на следващата година”, каза Кацаров.

Пътуването по време на Covid-19

Здравният министър коментира новата заповед и мерките за пътуване.

„Мерките са затегнати, не са разхлабени”, заяви министърът.

„Достатъчно строги мерки са наложени срещу Омикрон. Разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде ограничено. Всяка мярка се преценява. Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това не би предпазило страната ни от навлизане на новия вариант”, допълни той. И отново призова хората да се ваксинират.