Може ли да е опасна коледната украса за здравето

95

Броени дни остават до Коледа. Вече всички започнаха да украсяват и да пазаруват празнична украса. Но лекарите съветват да бъдете особено внимателни какви играчки и светлинки слагате в дома си, защото все по-често се срещат новогодишни украси, които могат да бъдат опасни за здравето.

„Пластмасата е потенциално опасен материал. Некачествените материали или нарушаването на технологията често водят до отделяне на токсични вещества“, твърди лекарят. В резултат на това всяка година на коледните и новогодишните празници в болниците се регистрират случаи на химическо отравяне и тежки алергични реакции,  обяснява д-р Тимур Асанов, лекар и началник на поликлиника в Русия, предаде DarikNews.

Другата опасност крият светещите гирлянди и лампички, които могат да направят късо съединение в електричеството, както и да предизвикат пожар.

Затова е по-добре е да закупите светещата украса от специализиран магазин. Тя не трябва да се нагрява, проводниците трябва да са стегнати и щепселът да държи добре.

„Ако се появи силна химическа миризма, когато се включи в контакт, гирляндът трябва да се изхвърли“, обяснява д-р Асанов.