Нов „супер вирус“ COVID-19 настъпва: Всички страни в Европа забраниха полетите до Южна Африка

163

Новия вариант на COVID-19 предизвика тревога по света. Експертите от СЗО се събраха на извънредно заседание. Всички европейски страни забраниха полетите до Южна Африка.

Вирусолозите у нас вече го наричат „супер вирус“. Причината е, че досега не е имало вариант на коронавируса, който да притежава толкова мутации – над 50, предаде NOVA.

Освен в Южна Африка, „B.1.1.529“ вече е регистриран в Хонконг и Израел. А от вчера  Белгия стана първата европейска държава, засякла варианта при неваксинирано лице, върнало се от Египет.

Най-лошият сценарий според вирусолозите ще е ако новият вариант на коронавируса се окаже нов щам.

„Това би означавало, че имунният отговор, който имаме спрямо предишни варианти, няма да е достатъчен, а ваксините може да не ни защитават. На практика ще трябва да започнем играта отначало”, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

„Повече от 30 са само в S белтъка – този, с който вирусът разпознава рецептора на клетката. Има обаче и мутации, чиято функция не е ясна”, обясни Александрова.

Този вирусен вариант може да се окаже „най-опасният, откриван досега”, смятат британските власти.

„Ранните индикации, които имаме за този вариант са, че той се предава по-лесно от Делта, а ваксините, с които разполагаме в момента, може да са по-малко ефективни”, каза министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

„Ще ни отнеме няколко седмици, за да разберем какво въздействие има този вариант. Изследователите работят, за да разберат повече за мутациите”, каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

По-строги мерки ще има и за българите, идващи от Южна Африка. Те ще остават под задъжителна 10-дневна карантина, след която ще бъдат тествани. Добрата новина е, че четвъртата вълна на пандемията у нас е овладяна, а утре се очаква да излезем от тъмночервената зона, заяви здравният министър. Ситуацията в болниците също постепенно се нормализира.

„Очаква се следващата седмица да намалее този натиск и тогава вероятно ще отменим и забраната за планови операции”, коментира Стойчо Кацаров.

Според изп. директор на ВМА натискът към интензивните отделения все още не е спаднал. Към момента свободни места във Военномедицинска академия има, но само за неусложнени пациенти.

Междувременно Стойчо Кацаров обяви, че ангажиментите му като министър на здравеопазването приключват с края на служебния кабинет.