Генерал Мутафчийски с важна информацията за ваксинацията у нас

357

Според наши специалистите, четвъртата вълна на епидемията от COVID е пречупена, но това не трябва да ни успокоява, защото се задава следващата.

Световната здравна организация е загрижена от новия вариант на вируса – Омикрон, регистриран за първи път в Южна Африка.

В опит да овладеят епидемията европейските здравни власти обмислят третата доза да стане задължителна за зеления сертификат.

Но как коментара началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски ваксинацията и прилагането на третата, подсилваща доза у нас:

Сега сме във фаза на спадане на заболеваемостта, отчетливо свалена спрямо най-върховата стойност. Това се усеща и по натиска върху болниците. Имаме достатъчно места за неусложнени пациенти. За съжаление все още са заети всички интензивни легла.

Ген. Мутафчийски е твърдо „за“ ваксините във всяка една възрастова група, стига тя да бъде достатъчно добре изследвана и доказана, че е ефективна. За възрастните е доказана, че е безопасна и ефективна, за децата между 12 г. и 18 г. също е доказано ефективна, вече са поставени стотици милиони ваксини. Сега фирмите производители дадоха достатъчно добри и надеждни данни, че тези ваксини са безопасни ефективни за децата между 5 г. и 11 г. Доколкото ми е известно, те ще бъдат в по-ниска доза и в съвсем различен вид.

Ефективността на бустерната доза се доказа в Израел за първи път. Едно голямо проучване, което дойде преди около два месеца, показа, че тези, които са с подсилен имунитет с бустерна доза са 10 пъти по-защитени, отколкото само с две дози. Въобще не сравняваме с неваксинираните – те са абсолютно незащитени. Бустерната доза е абсолютно необходима и това е верният път в момента. Дали да се издава зелен сертификат – доколкото разбрах, последните коментари в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца, след което само с бустерна доза. Мисля, че това е съвсем правилен подход, защото е доказано, че има спад на имунитета след шестия месец от поставяне на ваксините. Дали ще се наложи по-нататък да се правят още бустерни дози, това е неизвестно.