След година изолация: Бум на бебета в „Шейново“

88

Ражданията в болницата са с 350 повече от предходната година. Дължи ли се това на изолацията, породена от пандемията?

В столичната Втора специализирана АГ болница отчитат бейби бум в края на годината, белязана от локдаун и изолация.

„До този момент имаме около 2500 раждания в нашето отделение. Това е около 12% повече спрямо предходната година. Може би до края на годината ще станат около 2800 раждания, което е средно около 230 раждания на месец. Това е доста повече спрямо миналата година”, каза за NOVA д-р Гергана Петрова.

Тя добавя, че повечето новородени са момченца. От началото на тази година има и 36 двойки близнаци. Тризнаци не е имало тази година, но предходни години се е случвало.

„Хората прекарват повече време вкъщи, по-спокойни са, промени се начинът на работа, така че това създава една предпоставка хората да обърнат повече внимание на себе си. До някъде може би наистина е свързано и с епидемиологичната обстановка“, заяви д-р Петрова.

„От началото на пандемията сме имали около 40 родилки с Covid-19. Имаме Covid сектор, където се приемат всички с позитивни тестове. Те имат възможност да раждат нормално или с цезарово сечение“, допълни тя.

Д-р Петрова заяви, че бъдещите майки могат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус и след 2-3 месеца да започнат опити за бебе, а бременните спокойно могат да си поставят ваксина след 12-та седмица.

По публикацията работи: Мариела Анастасова