Искат спиране на полетите от Южна Африка

34

Предложението се прави с цел да се предотврати влошаването на пандемичната обстановката в Европейския съюз

Европейският съюз ще предложи забрана на пътуванията от Южна Африка след откриването на новия вариант на COVID-19, за който учените се опасяват, че може да провали усилията за преодоляване на пандемията, заяви в ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Изпълнителният орган на ЕС „ще предложи, в тясна координация с държавите-членки, да се задейства аварийната спирачка за ограничаване на въздушните пътувания от региона на Южна Африка поради тревожния вариант B.1.1.529“, написа Фон дер Лайен в Туитър.

Малко след изявлението ѝ Германия обяви, че ще забрани повечето пътувания от Южна Африка, за да спре разпространението на новия вариант с голям брой мутации. Това бе обявено от изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан, пише БГНЕС.

Новите правила, които започват да действат от петък вечерта, ще засегнат Южна Африка и „вероятно съседните държави“, заяви Шпан, като влизането ще бъде разрешено само на германски граждани. Те трябва да се поставят под карантина 14 дни след пристигането си, дори и да са ваксинирани.

„Последното нещо, от което се нуждаем сега, е да влезе нов вариант, който да предизвика още повече проблеми“, каза Шпан.

Италия също заяви, че забранява влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд, поради опасения от новия вариант на коронавирус.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че учените проучват новия вариант B.1.1.529, „а междувременно ще следваме пътя на максималната предпазливост“.

Европейските фондови пазари се сринаха с повече от 3% в началото на търговията днес заради опасенията от новия вариант на COVID-19. Лондон, Франкфурт и Париж потънаха след резките загуби на азиатските акции и цените на петрола.

По публикацията работи: Мариела Анастасова