Българи нямат обратен достъп до страната през ГКПП „Силистра“: Каква е причината?

102

През граничния пункт може да се излезе за Румъния, но не може да се влезе обратно в България. За да се случи това, пътуващите трябва да използват обходни маршрути, които значително удължават времето за пътуване

Българските граждани не могат да се върнат обратно в страната пред ГКПП „Силистра“. За това сигнализираха граждани на крайдунавския град. Причината е липсата на пункт на РЗИ, който да осъществява пропускателния контрол на пътници. За да се влезе отново в България е необходимо да се използва обходен маршрут през Дуранкулак или Русе, съобщава NOVA.

„Това създава голямо неудобство и десинхронизация в общуването ни с Румъния. Дуранкулак е на около 140 км., Русе на 120 км.”, обясняват граждани.

„Двата региона вече сме достатъчно икономически обвързани, каквото е ѝ желанието на ЕС и това е основен проблем. Ние ползваме основно летищата на Букурещ, на Констанца, които са на 120 км. Много рядко ползваме летището във Варна или София и според мен РЗИ трябва да си отделят няколко човека, които да покриват поне светлата част на деня“, смята гражданин на Силистра.

По публикацията работи: Мариела Анастасова