Няма осми спасен: Намериха 45-то тяло в изгорелия автобус на АМ „Струма“

blank
Кадър: bTV

Днес е извършен повторен оглед на превозното средство. Дете е 45-тата жертва на инцидента от „Струма“, откриха тялото му в автобуса

Намерено е 45-ото тяло в изгорелия автобус на  „Струма“.  Това е станало при повторен оглед на превозното средство. Новината потвърди за NOVA заместник главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Вчера разследващите обявиха, че имат съмнения, че един човек от групата липсва. Те заявиха, че в рейса са открити 44 тела, а не както се твърдеше – 45. Един човек липсва и един от спасените, който свидетелства, твърдеше, че 8 души са оцелели. От Спешната помощ обаче бяха категорични, че до болница са закарали 7 пострадали.

„За съжаление мистерията е разкрита. Намерено е 45-то тяло. При оглед са открити тленните останки на дете. Няма осми спасен. В 21.15 часа в трагичната нощ са влезли през „Капитан Андреево“ 52 пътници, от тях 45 намерихме в автобуса, 7 са в „Пирогов“, за съжаление няма още един спасен“, заяви той.

Сарафов каза още, че командированите в Скопие следовател и прокурор ще останат там най-късно до неделя. Те трябва да донесат документацията, свързана с катастрофиралия автобус и ДНК профили на роднините на загиналите. Веднага след това ще започне и идентифицирането на жертвите на инцидента.

Разследването продължава. Водещата версия засега е човешка грешка. Следствието работи и по хипотезата за лоши пътна маркировка, сигнализация и организация на движението.

Автобусът попада между двете платна и избухва в пламъци, а хората остават в капан. Най-вероятна причина за пожара е ударът в мантинелата и възникналите искри, предполагат разследващите. Открити са три туби, те обаче са били почти празни с остатъчна нафта и нямат връзка с избухналия пожар, категорични са разследващите.

Главният прокурор възложи на МРРБ и Агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да извършат спешна проверка на пътните знаци и маркировката на магистралите и първокласните пътища в цялата страна. ВАП иска още незабавно да бъде предоставена информация относно оторизирани и овластени български и международни експерти, както и пълни данни за неправителствени организации с дейност в областта на безопасността на движението.

По публикацията работи Снежина Раева