Експерти: Млечните продукти в България ни излизат двойно по-скъпо

blank
Кадър: vBox7

Осезаема е разликата в цените на хранителните продукти в страната. Значително поскъпнаха олиото, хлябът, месото, млякото, кашкавалът, сиренето и други продукти и цените им продължават да вървят нагоре

С всяка изминала седмица пазарът за хранителни стоки ни излиза по-скъпо. А напоследък ударът по джоба се усеща и заради ръста в цените на млечните продукти. Само за няколко дни поскъпване на щанда виждаме при сиренето, кашкавала и маслото.

Равносметката: българските потребители плащат почти двойно повече за млечни продукти от средното на щандовете в големите европейски магазини. Това показва анализът за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Поскъпване при млечните продукти през последните седмици, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Само за броени дни на едро цената на килограм кашкавал се е увеличила с 20 ст., а цената на кг сирене – с 15. А от края на лятото досега скокът е още по-осезаем. Изчисленията сочат, че само за година най-търсените млечни продукти на едро са поскъпнали със средно 10-15 %. И по борсите килограм кашкавал вече минава 12 лв., а сиренето – 7,70 лв. Над 2 лв. вече плащаме и за пакетче от 125 гр. масло на едро, сочи проверка на NOVA.

От бранша са категорични, че млечните продукти на щандовете у нас са по-евтини от тези в европейските магазини.

„Надценките на търговците в Германия и Гърция са по-ниски в сравнение с  българските търговски оператори и друго нещо, което не трябва да забравяне е ДДС-то“, казва експерт.

„Предлагат се опаковани полуфабрикати, които се използват предимно за топени сирена и други и се етикират в България за кашкавал. Подобни полуфабрикати, внос от Полша и Германия, масово се предлагат с етикет кашкавал и на пазара у нас“, предупреждават преработвателите.

По публикацията работи: Мариела Анастасова