Официално: По-скъпи цени в софийските таксита. Ето с колко

81

По нови цени ще се возят софиянци и гостите в такситата на града от 1 януари

Актуализирани цени на таксиметровите услуги в София прие Столичния общински съвет /СОС/ с почти пълно мнозинство. „За“ са гласували 43-ма общински съветници, 1 „въздържал се“ и нито един „против“.

Цената за дневна минимална тарифа е 1,05 лева и 1,21 лева за нощната. Предложението за дневната максимална е 1 лев и 78 стотинки и нощна максимална – 2,19 лв.

„Това решение е икономически обосновано и е в полза на шофьорите, за да могат те да имат нормален доход и да издържат на повишените цени, но проблемът не е в тях, а в собствениците“, заяви по този повод независимият общински съветник Борис Бонев, предаде Новини.бг.

Той бе категоричен, че има проблем с това, че Столична община може да регулират цените, но не и да определя условия за качеството на услугата. Според него сегашният начин на регулация на този пазар не е добър. Бонев предложи или да има пълен контрол на таксиметровите услуги, фиксирани цени и лицензионна дейност с ограничени разрешителни, или да се мине на изцяло свободен пазар.

„Цените се променят, тъй като има три фактора – натрупаната инфлация от последната актуализация, както и прогнозната такава, и безспорно цените на природния газ по данни на КЕВР. Всички останали претенции сме оставили възможност да бъдат доказани от бранша. Не спорим, че Законът за автомобилните превози ни задължава да актуализираме цените, но за съжаление, не е казано как“, обясни председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

Той напомни, че от общината са се опитали да предложат законодателни промени, но те така и не се приели от Народното събрание.

Заради COVID кризата таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата.

От Националния таксиметров синдикат заявиха, че цените, предложени от Столичния общински съвет, са под себестойността на услугата.

Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

По публикацията работи Снежина Раева