Гените ли са виновни, че дънките не ни стават или какво не знаем за затлъстяването?

132

Да, това не е приятна тема, но по-добре човек да бъде запознат и информиран, все пак това е силата на 21 век – информацията.

Днешните диети не могат да доставят всичко необходимо за твоето тяло. Като започнем от там, че качеството на самата храна е толкова осакатено, но с тази информация всички сме запознати. Чела съм за толкова вредни и нелепи диети, че нещата стават наистина сериозни и опасни. Хора, които не знаят нищо за биологията на тялото, за храносмилателните процеси правят разни диети и залъгват хората. 

Но все пак тази рубрика е, за да научим нещо интересно и да се обогатим. Затлъстяването е състояние, което може да бъде причинено от медицински проблем или от прекалено ядене, но дали и нашите гени нямат вина за това?

Гените ли са виновни, когато дънките не ви стават? Много интересен въпрос задаван и разискван милиарди пъти. Къде търсим вината в повечето случаи, в обилните трапези по време на коледните празници, в застояването зад работното бюро. А може би проблема в във фитнес залите, високите такси или както е модерно да се прехвърля вината напоследък на нашите гени.

Е, нека видим, гените ли са виновни, когато дънките не ви стават. Мутациите в нашето ДНК настъпват напълно случайно и с ниска честота при нормални обстоятелства. Но тъй като на този етап не ни е известна функцията на голяма част от нашата ДНК, тези промени нямат измерим ефект. Поради тази причина макар и рядко, мутацията може да настъпи в сегмент от ДНК, който регулира експресията на гените, това означава дали един ген ще се “активира”.

Та, нека не задълбаваме повече, а да се върнем на въпроса. Гените ли са виновни за всичко?

В повечето случаи – ДА. Но средата неминуемо е помогнала за повишаване на нивата на затлъстяване. Нашите гени са оказали влияние на реакцията ни към новите условия на живот.  Интересното е, че там където има гени, има молекули за определяне и биология за изучаване. Пътищата и механизмите на контрол при слабите и пълни хора имат разлика и точно това е интересното, защото намерим ли механизма, можем да го променим. Например, човек, който има тегло с 20% по -високо от идеалното, се счита за затлъстял. Нека да поясня какво точно означават тези 20%, кое е нормалното и кое вече се води за наднормено и затлъстяване. 

Затлъстяването се измерва чрез ИТМ (BMI).  Ако ИТМ е под 18,5 се счита, че човек е с  поднормено тегло, което разбира се пак не е добре. Както във всичко в този живот най – добре е златната среда. 

ИТМ между 18,5 – 25 се счита за нормално тегло. Човек с ИТМ между 25 и 29,5 се счита за дебел или с наднормено тегло. Ако ИТМ е над 30, тогава човек се счита за затлъстял и трябва да отслабне, за да поддържа здравословен начин на живот.

До какви последици може да доведе затлъстяването:

  • диабет тип 2;
  • сърдечни заболявания;
  • сънна апнея;
  • остеоартрит;
  • също и някои видове рак. 

Сега да разгледаме и честите причини за затлъстяването:

  • неправилна диета, богата на калории и мазнини, която не може да бъде напълно усвоена от организма
  • разбира се нека не забравяме и заседналият начин на живот

Всички знаем колко е удобно навсякъде да ходим с автомобилите си и да ни мързи. Колкото и грубо да звучи това е втората най – разпространена причина за затлъстяване у нас. Един прост пример преди години началото на учебните занятия в училищата са започвали с кратка тренировка за раздвижване, събуждане и тонус, сега започват с дюнер. Разбира се има и изключения. 

  • недостатъчен сън, при някои хора това води до автоматично качване на килограми;
  • употреба на определени лекарства. Установена е връзка между увеличената употреба на някои видове лекарства и затлъстяването; 
  • Генетика;
  • Късна бременност;
  • Медицински състояния: Някои физически и психични заболявания.

Сами можем да видим, че това се превръща в глобален проблем, който става все по сериозен. Разбира се ние знаем това, но не ни пречи да я караме по същият начин. 

Автор: Стажант Деница Филева