Вигенин: Движим се в правилна посока, но още не може да се каже дали правителство ще се случи

blank
Кадър: bTV

Важно е партиите да се обединят около общите приоритети, но и да обсъдят разногласията, за да се прецени дали може да се стигне до компромис, смята зам.-председателят на БСП

„Установяваме, че имаме доста сходни позиции с „Продължаваме промяната”, ИТН и ДБ. Въпросът е да търсим това, което ни събира, не това, което ни разделя. Този подход, който ние се опитахме да реализираме още в 46-то Народно събрание виждаме, че се прилага на практика сега. Струва ми се, че вървим в правилната посока, но е рано да кажем категорично, че наистина правителство ще се случи“. Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той обясни, че след като се договорят по сектори подкрепените мерки, на политическо равнище ще бъдат обсъдени въпросите, по които не е постигнато съгласие, но са важни за съответната партия. По неговите думи лидерите трябва да обсъдят тези разногласия и да преценят къде може да се постигне компромис.

Кристиан Вигенин коментира още, че БСП държи на писмено коалиционно споразумение, в което всяка една от партиите да има пълен политически ангажимент към това правителство и то да е с ясна политическа подкрепа.

„Да не се крием зад програмни и експертни правителства”, призова социалистът и допълни: „Искаме всяка от партиите да се ангажира политически, включително с политически фигури в правителството, за да е ясен ангажиментът им и да се гарантира ясно мнозинство в Народното събрание”.