Apple замрази продажбите на iPhone в Турция

111

Това не се случва за първи път в историята. Спирането на продажбите в южната ни съседка се налага заради спад в турската лира

Продължаващият спад на турската лира и непредвидимостта на паричната политика в южната ни съседка принуди технологичният гигант Apple да спре временно продажбите на продуктите си в Турция. Официално решение от Купертино няма, но турските граждани не могат да поръчват iPhone, iPad, MacBook и други от страницата на производителя.

Замразените продажби идват след като вчера турската лира изтри 15% от стойността си срещу американския долар. От началото на годината валутата на южната ни съседка поевтиня с над 42% спрямо зелената валута и с над 37% спрямо еврото.

В края на 2014 г. Apple предприе подобен ход и в Русия. Тогава рублата загуби над 20 процента за седмица, след като руската икономика бе ударена от тежки санкции заради незаконната анексация на Крим и заради спадащите цени на петрола.

Във вторник турската лира удари дъно до 13,44 за долар, а тази сутрин се възстанови леко до 12,8786. Поредният спад дойде, след като президентът Ердоган защити скорошното намаляване на лихвените проценти и обеща да победи в обявената от него „икономическа война за независимост“ с мерки, които противоречат на икономическата наука и логика, информира money.bg.

Държавният глава оказва огромен натиск върху централната банка да намалява лихвите, с което той цели увеличение на износа, инвестициите и работните места. Заради тази мярка обаче валутата поевтинява драматично, а инфлацията надхвърля 20 процента.

Вчерашният спад на лирата бе най-големият от върха на валутната криза през 2018 г., която доведе до рязка рецесия, три години на слаб растеж и висока инфлация. От септември насам централната банка свали лихвите с 400 базисни пункта, като реалните лихви са отрицателни.

Лирата е най-зле представящата се валута в света тази година.

По публикацията работи: Мариела Анастасова