Фаталната отсечка: Проблемен участък ли е виновен за инцидента на „Струма“? (ВИДЕО)

547

Има ли вина в пътя и как е проектиран участъкът, в който изгоря автобус?

45 души изгоряха при катастрофа на автобус на магистрала „Струма” в нощта срещу вторник. Сред жертвите има 11 деца, а общият брой на загиналите все още не е уточнен, защото не е изяснено напълно колко души са били в автобуса в момента на инцидента. Какви са причините за трагедията и има ли вина пътят за инцидента – темата коментираха в ефира на Нова телевизия пътният експерт и проектант инж. Владимир Жиянски, Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България и председателят на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ Николай Иванов.

„На този етап е трудно да се каже каква е причината за тази трагедия, но най-вероятно ще се окаже, че тя не е само една. Има комплекс от причини – от безхаберието не само от страна на нашата държава, а и от цялата обстановка що се касае до пътна безопасност, обучение на шофьори, изпити и всичко останало”, заяви Красимир Георгиев.

„Ако на мястото на инцидента имаше ясна правилно поставена и отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка с насочващи стрелки най-вероятно водачът нямаше да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно”, каза още той.

Според инж. Владимир Жиянски има два фактора, довели до трагедията.

„Единият е отсъствието на магистрално осветление. Това е национален проблем. Втората причина е т.нар. „еластична ограда”. Доказано е, че тя е вредна. Това е причината за трагедията в Своге. Тогава загинаха 20 души, а сега са 45. Причината е същата”, коментира той. Жиянски е категоричен, че трябва да бъде направен одит на цялата пътна мрежа.

„Трябва всички да си направим изводите как да не се стига до подобни инциденти. На първо място безопасността в инфраструктурата трябва да бъде изведена като основен приоритет. Освен това трябва да има планиране и финансиране. Пътното поддържане е основният фактор, касаещ безопасността”, посочи Николай Иванов.

По публикацията работи Снежина Раева