Северномакедонските медии за трагедията на АМ „Струма“ (ВИДЕО)

301

Как трагедията отекна в медиите на Балканите?

Тъжно и мрачно е утрото в Северна Македония след трагичния инцидент на магистрала „Струма”. В страната е обявен тридневен траур.

Тъжни са и заглавията, с които местните медии съобщават за катастрофата, случила се в България. На първата си страница вестник „Нова Македония” цитира мисъл на Анте Поповски, че „Няма голяма и малка трагедия, както няма голяма или малка смърт”, предава Нова телевизия.

От „Нова Македония” пишат, че фирмата превозвач е имала лиценз за международен превоз, издаден от местното министерство на транспорта, валидно до 8 август 2022 г. Той обаче вече е отнет.

Всички медии отбелязват, че водещи в разследването ще бъдат българските власти. Северномакедонските им колеги обаче ще окажат пълно съдействие със списъци на пътниците и с документи за техническото състояние на превозните средства.

Спекулации има и в македонската преса. Във вестник „Свободен печат” се твърди, че вероятно е имало разлив на гориво. Публикации в местни информационни сайтове посочват, че фирмата превозвач е изказала съболезнования на близките на загиналите. Местна телевизия публикува списък на загиналите, за който обаче не се знае дали в действителност отговаря на истината.

Вчера пред офиса на фирмата се бяха събрали роднини на голяма част от пътниците. Те не знаеха в кой от общо четирите автобуса, тръгнали от Истанбул, са техните близки. Нямаха информация дали те са успели да се спасят, или са във фаталното превозно средство. Наложи се намесата на полицията. След като не са успели да получат информация на място, близките на пътуващите са се отправили към София.

По публикацията работи Снежина Раева