Официално: Споразумяха се за правителство в Германия, ето кой ще е новият канцлер

104

Новият канцлер на Германия е ще бъде Олаф Шолц. Социалдемократическата партия се споразумя със Зелените и Свободните демократи за формиране на коалиционно правителство

Воденият от левоцентристки партии алианс обяви днес споразумението за съставяне на новото германско правителство, което поставя социалдемократите (СДП) начело на страната за първи път от 16 години насам, според коалиционния договор, с който се запозна АФП.

Два месеца след като СДП победи консервативната коалиция ХДС-ХСС на Ангела Меркел на парламентарните избори, тя сключи споразумение със Зелените и либералните Свободни демократи, което ще назначи настоящия финансов министър Олаф Шолц, на 63 г., за канцлер, пише NOVA.

Следващото германско правителство ще въведе отново „спирачка за дълга“ през 2023 г. и ще се стреми да прекрати използването на въглища до 2030 г. Германия ще възстанови конституционно установения лимит на дълга от 2023 г., заяви бъдещото правителство в коалиционното споразумение, като същевременно запази обещанията си да инвестира значителни средства в климата и инфраструктурата през следващите години.

„От 2023 г. ще се придържаме към изискванията на дълговата спирачка“, заявиха трите партии в пакта. Спирачката, която ограничава годишното вземане на заеми, беше отменена през 2020 г., за да се справи с икономическите последици от пандемията. Трите партии, които ще съставят следващото правителство на Германия, планират да се откажат от въглищата до 2030 г., осем години по-рано от преди, съгласно коалиционния договор.

Социалдемократите, Зелените и либералната СвДП се стремят да „ускорят поетапното премахване на въглищата до 2030 г. в идеалния случай и да оставят зад себе си технологията на двигателите с вътрешно горене“, се казва в документа, като се добавя, че те ще се стремят и към въглеродна неутралност до 2045 г.

Кандидатът за канцлер на Зелените Аналена Баербок ще бъде министър на външните работи, а съпредседателят на партията Роберт Хабек ще бъде вицеканцлер. Кристиан Линднер, който ръководи СвДП, ще бъде министър на финансите. Кристин Ламбрехт от СДП ще бъде министър на вътрешните работи. Освен канцлера Олаф Шолц, СДП има още седем министри, на Зелените са отредени пет ведомства, а на СвДП – четири. Министерството на транспорта изненадващо не отива при Зелените, а при СвДП. Министър ще бъде Волкер Висинг, който преди това беше генерален секретар на партията си, който водеше кампанията за федералните избори и беше главен преговарящ в преговорите с Линднер.

Волфганг Шмид ( СДП ), който придружава Шолц през почти цялата му политическа кариера, ще бъде министър на канцлера. Шмид е бил ръководител на офиса на Шолц още когато той е бил генерален секретар на СДП от 2002 до 2005 г. По-късно той последва Шолц във Федералното министерство на труда и Хамбург. През последните три години Шмид, който досега не е познат на широката общественост, е държавен секретар във Федералното министерство на финансите.

Трите партии представиха коалиционното си споразумение по-рано днес. Сега се съобщава, че СДП и СвДП ще проведат партийни конференции, за да одобрят коалиционното споразумение, а Зелените ще поискат от членовете си да го гласуват. Ако то бъде одобрено, новото правителство ще положи клетва пред Бундестага в началото на декември.

Сред основните приоритети на новото правителство е борбата с пандемията от коронавируса, тъй като германските болници са претоварени поради нарастващия брой случаи на COVID. Предстоящото германско правителство ще похарчи 1 млрд. евро за Covid- бонус за здравните работници, съобщи Шолц. Бъдещото правителство на Германия ще инвестира един милиард евро в бонуси за здравните работници на предните линии на пандемията.

„На болногледачите в болниците и домовете, които са изправени пред особени изисквания, ще бъдат изплатени бонуси“, заяви Шолц, представяйки политическата пътна карта на новото правителство. „Коалицията „се съгласи да отдели един милиард евро (1,12 милиарда долара) за този бонус“.

Трите партии, които ще съставят следващото германско правителство, планират да легализират употребата на канабис за развлечение, се казва в коалиционното споразумение.

„Ще въведем контролирано разпространение на канабис за възрастни с цел консумация в лицензирани магазини“, се казва в документа на социалдемократите, зелените и либералите. „По този начин ще се контролира качеството, ще се предотврати разпространението на вредни вещества и ще се гарантира защитата на непълнолетните.“

Зелените и СДП са съгласни с придобиването на въоръжени дронове, съобщава „Франкфурт Алгемайне Цайтунг“. Според тях те могат да помогнат за защитата на войниците по време на мисии в чужбина. Бундесверът от години настоява за закупуването им. В последната правителствена коалиция на ХДС/ХСС, СДП блокира съответното решение.

Според информация на ФАЦ в коалиционното споразумение под надслов „Осмелете се на по-голям напредък – Алианс за свобода, справедливост и устойчивост“ партиите са се споразумели, наред с другото, по следните точки:

– минималната работна заплата ще се увеличи на 12 евро.

– право на глас от 16 г.

– със „Съюз за достъпни жилища“ и собствено министерство на строителството СДП, СвДП и Зелените искат да създадат 400 000 нови жилища годишно, една четвърт от които да бъдат финансирани с публични средства.

– спирането на наемите ще бъде удължено, а увеличението на наемите на ограничените жилищни пазари ще бъде ограничено до 11% за три години вместо досегашните 15 процента.

– коалицията иска да стане неутрална по отношение на климата най-късно до 2045 г. За тази цел трябва да се разширят масово възобновяемите енергийни източници и процедурите за планиране на изграждането на мрежи, вятърни турбини и инфраструктура, а бюджетът за научноизследователска и развойна дейност трябва да се увеличи до 3,5% от брутния вътрешен продукт.

– всички обезщетения за финансова подкрепа трябва да бъдат обединени в една основна детска надбавка.

– освен това коалицията иска да обяви „цифрово събуждане“. Услугите на държавата трябва да се цифровизират, стандартизират и дебюрократизират.

Германия ще се застъпи за удължаване на санкциите срещу Беларус, ако Минск не промени политиката си. Това гласи текстът на коалиционното споразумение.

„Заставаме на страната на хората в Беларус и подкрепяме техните стремежи за преизбиране, демокрация, свобода и върховенство на закона и настояваме за безусловното освобождаване на всички политически затворници. Руската намеса в полза на беларуския президент Александър Лукашенко е неприемлива. Ако Лукашенко не промени курса си, ще се опитаме да разширим санкциите на ЕС, за да затрудним достъпа на режима до финансиране“, се казва в споразумението, чийто пълен текст беше разпространен от „Велт“.

Бъдещата управляваща коалиция в Германия се ангажира да отделя 2% от БВП за отбрана, съобщи от своя страна „Шпигел“. Новият германски кабинет иска да създаде възможности за безвизово пътуване между Русия и Германия за определени групи граждани, се казва още в коалиционното споразумение.

„Искаме да създадем възможности за безвизово пътуване от Русия до Германия за особено важни целеви групи, като например младите хора на възраст под 25 години“, се казва в документа, публикуван в германските медии. Бъдещото германско правителство ще се стреми към „суверенна“ Европа, заяви още Шолц.

„Суверенна Европа ще бъде ключова за външната политика на следващото германско правителство. Нашата задача като икономически силна и многолюдна страна в сърцето на Европа е да дадем възможност, да насърчаваме и да напредваме в тази суверенна Европа“, заяви бъдещият канцлер.

Шолц заяви, че сътрудничеството на Германия с Франция и Съединените щати е стълб на германската външна политика. 63-годишният Шолц е министър на финансите и вицеканцлер на Меркел от 2018 г. насам.

Очаква се Шолц да бъде избран за канцлер през седмицата от 6 до 12 декември. Според съобщения в медиите изборът на Олаф Шолц за канцлер трябва да се състои най-късно на 8 декември. Най-ранната възможна дата е 6 декември. Ако това действително се случи, служебният канцлер Ангела Меркел ще пропусне да отбележи рекорд на поста. Тогавашният канцлер Хелмут Кол, който дава на Меркел първия ѝ пост в кабинета, е на поста си 5869 дни. Меркел ще го изпревари на 17 декември. Ако планът на коалицията се осъществи, на Меркел ще ѝ останат девет дни.

Бъдещият канцлер на Германия подари на Ангела Меркел храст дрян в саксия, който да отглежда вкъщи, на последното заседание на настоящия кабинет, съобщи „Билд“. Латинското наименование на растението е Cornus controversa. Както отбелязва вестникът, подаръкът съвсем не е случаен. Храстът ражда черни плодове (цвят, символизиращ Християндемократическия съюз). Освен това почвата, в която расте, трябва да е много влажна, което на немски се описва с думата sauer. Това е фамилията на съпруга на Ангела Меркел – Йоахим Зауер. Членовете на германското правителство аплодираха връчването на подаръка.

естните медии „Коалиция светофар“ заради цветовете на съставящите го партии.

По публикацията работи: Мариела Анастасова