СЗО с притеснителни данни: В България употребата на антибиотици е прекомерна

79

По данни на Световната здравна организация прекомерното използване на антибиотици може да доведе до риск за здравето на населението в световен мащаб

Тревожна статистика от Световната здравна организация. Според данните от България в условията на пандемия се наблюдава прекомерна и понякога и ненужна употреба на антибиотици. Учените алармират, че това може да доведе до резистентност на населението към медикаментите, което да се превърне в сериозна заплаха за здравето в световен мащаб, съобщава NOVA.

„От проучването, в което участваме, заедно с 27 държави – единствено България докладва повишаване на консумацията от порядъка на 20-30%, което е доста тревожно”, обясни доц. Иван Иванов от Центъра по заразни и паразитни болести.

„Да не се изписват антибиотици, без да има антибиограма и нужда от това. Да има една чувствителност по темата и хората да се интересуват от собственото си здраве. Както започнаха да се интересуват от страничните ефекти на ваксините срещу коронавирус, така да се интересуват какви биха били последствията от тази свръх употреба на антибиотици”, призова експертът Михаил Околийски от СЗО – България.

По публикацията работи: Мариела Анастасова