Радев и Герджиков се сблъскаха фронтално. Как протече дебата

12767

Герджиков: „Да не летим в облаците“, Радев: „Професионално съм кацнал“

Първи и единствен дебат се проведе в обществената телевизия между кандидатите за президент на България генерал Румен Радев и професор Анастас Герджиков. Много са темите, които обсъдиха кандидатите. Още в началото водещата ги попита дали са ваксинирани срещу COVID-19, на което те отговориха положително в един глас. 

Още в началото Румен Радев заяви „Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Аз поканих Кирил Петков и Асен Василев за министри. Те се справиха отлично и разкриха редица недъзи на предишното управление. После решиха да се включат в партийния живот. Ако реша да създавам партия, аз ще застана с името си отпред.“ бе категоричен Радев, предаде БНТ.

Трябва да се отървем от мисленето, че българските избиратели са закрепостени. Въпреки призивите на върхушката на ДПС, аз познавам много техни гласоподаватели, които са гласували за нашата двойка. Благодаря им. Ръководството на ДПС отдавна ми иска оставката и има причини за това. Там пише, че той изразява интересите на народа. Президентът е длъжен да има мнение и да изказва политическо мнение. Единството на нацията трябва да е около правовата държава, ценности и визия за бъдещето, но не и да преследваме инакомислещите с прокуратурата. Нещо, което проф. Герджиков одобрява. В момент на криза президентът е задължен да вземе отношение. Това направих и аз по време на протестите, защото всички виждахме, че се нарушават правата на българските граждани, свободата на словото и най-вече корупцията, която разяжда държавата“, коментира президентът.

„На първи тур получих 80% от гласовете на ГЕРБ, ще видим каква ще е ситуацията на втори тур. Проблемът с прокуратурата се дължи по-скоро на персонализирането на името на главния прокурор Иван Гешев. Не трябва да хукваме и да променяме Конституцията. Трябва да се търси реална съдебна реформа“, отговори проф. Герджиков.

„Проблемът с прокуратурата е системен и личностен в лицето на Иван Гешев. Главният прокурор е несменяем в момента и никой не може да му търси отговорност. Това се казва във всички доклади на нашите западни партньори относно върховенството на закона в България. Аз имам готов проект за промяна на Конституцията, но ще го внеса в парламента, когато той се конституира, започне да работи нормално и има редовно правителство. Нека там преценят дали ще използват части или цялостния проект“, разкри Румен Радев.

Румена Радев заяви, че в всички в Европа изнасят ток ток и България  има излишък на електричество, но предишното правителство не управлявало правилно енергийният сектор. Проблемите с цената на тока вдигна градуса в студиото на обществената телевизия. Двамата кандидати защитиха своите тези относно цената на тока в страната. Според проф. Герджиков малкия бизнес изнемогва в момента заради високите цени, но в същото време Радев отвърна, че помощите, които е предвидила държавата осигуряват нормални условия за развитието на малкия бизнес. Стигна се до там, да се цитират и сравнят цифри за помощите в у нас и в чужбина в които Радев беше много убедителен.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!