Пет районни комисии все още не са пристигнали в ЦИК

63

Протоколите от чужбина вече са пристигнали в Централната избирателна комисия. От страната обаче се очакват още 5 Районни избирателни комисии от общо 31 

Петте районни избирателни комисии, които ЦИК очаква са Пловдив – град, Пловдив – област, София – област, Добрич и Стара Загора. Когато всички 31 РИК бъдат приети и проверени ще може да се обявят официалните резултати.

От Комисията мотивираха забавянето с двойния вот, а не заради решението, взето в последния момент, да се преброяват и проверяват всички разписки. От ЦИК увериха, че ще отчитат и вота на тези, които не са пуснали своята разписка в кутиите. Много хора отказаха да го направят, защото твърдяха, че вотът, който виждат на разписката, не е този, който са направили.

ЦИК ще проверява протоколите от президентските избори с приоритет. Днес е крайният срок, в който те трябва да се произнесат кой е победителят и да се стартира процедурата за балотажа идната неделя.

По информация на NOVA ще бъде предложено да не се броят разписките от вота в чужбина, за да се обработят протоколите по-бързо.

Крайният срок за обявяване на окончателните изборни резултати е четвъртък.

По публикацията работи: Мариела Анастасова