Ето кой е най-бързият суперкомпютър в света

blank
Кадър: Youtube

Суперкомпютърът е използван в над 100 изследвания 

Японският суперкомпютър „Фугаку“ отново оглави класацията на най-бързите суперкомпютри в света, предаде ТАСС. Той зае първо място във всички основни класации, включително и международния проект „Топ 500“, съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

За първи път „Фугаку“ беше признат за най-бърз в света през юни 2020 г. С пълна мощност той беше пуснат през март тази година в изчислителния център на японския държавен Институт по естествени науки (Рикен) в гр. Кобе. Създаден е от корпорацията „Фуджицу“ съвместно със специалисти на Рикен. „Фугаку“ може да извършва над 442 квадрилиона изчисления в секунда, предава Нова телевизия. Това е около три пъти повече от скоростта на суперкомпютъра „Самит“ в американската национална лаборатория в Оук ридж, Тенеси, който заема второто място. На трето място е друг американски суперкомпютър – „Сиера“.

„Фугаку“ е използван за повече от 100 изследвания, включително свързани с пандемията, за разработки в областта на изкуствения интелект и метеорологични прогнози. Той носи едно от имената на свещената за японците планина Фуджи.

По публикацията работи Снежина Раева