Европейска страната въведе локдаун само за неваксинирани

111

Локдаунът влезе в сила в полунощ в Австрия, заради резкия скок на новозаразените с коронавирус

Мярката ще действа първоначално до 24 ноември. Хората, които не са ваксинирани или не са прекарали COVID-19 ще могат да напускат домовете си само по съществени причини, като пазаруване на продукти от първа необходимост, ходене на работа, изповядване на религия.

Локдаунът няма да се прилага за деца под 12 години. Ако броят на новозаразените не намалее, правителството ще въведе още по-строги мерки, съобщава Нова телевизия.

“Заболеваемостта сред ваксинираните хора намалява, но продължава да нараства експоненциално за хората, които не са ваксинирани. В момента заболеваемостта при неваксинираните хора във възрастовата група 18-59 е над 1700 на 100 хиляди. Затова решихме, да въведем локдаун от понеделник за неваксинираните в Австрия”, заяви федералният канцлер Александър Шаленберг.

Австрийските власти обмислят да наложат обаче ограничения и на ваксинираните срещу COVID-19 да напускат домовете си през нощта. Това съобщи ръководителят на австрийското министерство на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

„Тази мярка също се обсъжда. Препоръчват ми го експерти и аз съм съгласен с тях. Ще има ограничения за излизане навън през нощта и за ваксинирани хора. Това е част от пакета от мерки, които се обсъждат“, заяви министърът по австрийския телевизионен канал ORF-2.

По публикацията работи: Мариела Анастасова