„Галъп“: След окончателния брой на гласовете може да има изненади

309

Битката за третото място е много оспорвана, като без гласовете от чужбина трудно може да се каже кой е с по-голяма преднина

Данните на представителната извадка на „Галъп интернешънъл” отреждат 26.3% за „Продължаваме промяната”, ГЕРБ-СДС – 23,3%, БСП – 11,4%, ДПС – 10,7 , ИТН – 8,9%, „Демократична България” – 6,8%, „Възраждане” – 4,9%. Това каза в ефира на NOVA социологът Първан Симеонов. По думите му разликата между БСП и ДПС е много малка, като трябва да се изчакат и гласовете от чужбина.

„Обикновено БСП не е много силна в чужбина, но дистанцията в битката за третото място е малка. БСП е с доста нисък резултата на тези избори. Където и да се класира няма да е определящ резултатът ѝ, а мястото, на което ще се позиционира. Тя заема мястото между статуквото и промяната.”, коментира той. Симеонов добави още, че резултатите от тази вечер показват желанието за промяна като много трудно ще се състави правителство около ГЕРБ и ДПС.

Данните на „Тренд” препотвърждават тези на „Галъп”, като отчитат по-малка разлика между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната”- по малка от 3%.

„Не се знае данните от кои секции са ясни към момента, така че може да има изненади”, коментира Димитър Ганев и добави, че има ясен мандат за партиите на промяната, но те не могат да са по-малко от три.

„Ако се състави кабинет, той би могъл да бъде подкрепен от ПП, ДБ, ИТН, с подкрепата на БСП. Това е единствената конфигурация, с която сметките излизат”, обясни Ганев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова