Емблематична сграда се запали в София: 10 пожарни са на място (ВИДЕО)

457

Пожар в центъра на София. Запали се бивше емблематично столично заведение

Огромен пожар в центъра на столицата. Сигналът е подаден малко след 7 часа тази сутрин, съобщава Нова телевизия. Към мястото са изпратени около десет пожарни коли. Става въпрос за сградата на театър „Ренесанс“ – построен през 1900 година.

По-късно тя изгоря и беше възстановена като кино „Възраждане“. На апетитния терен на кръстовището на булевардите „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“ имаше и известна поп-фолк дискотека. Сградата е паметник на културата.

Районът е силно задимен заради пожара. Няма пострадали хора при инцидента, съобщават от МВР. Бил е подпален покривът на сградата, огнеборците са успели да спасят сградата в съседство.

Живущи в района споделят, че всяка зима сградата става обиталище на клошари. Тя не функционира като заведение от началото на 2016 година. От тогава досега се е случвало да бъде подпалвана няколко пъти, като се подозира, че причина за това е, че искат сградата да бъде унищожена и на нейно място да бъде построен модерен хотел.

Движението е силно затруднено, но градският транспорт се движи. Спасена е и близка сграда.

„Към 7.05 часа е получен сигнал за пожар в сградата. Виждате, че тя е изоставена от дълги години. Въпреки, че сградата е заградена, установихме, че запалването е в следствие на човешка дейност. В сградата не сме открили хора, няма застрашени такива. На място веднага бяха изпратени 8 екипа с две автомеханични стълби. Потърсихме съдействие на Столична община с метеостанция за замерване на нивата на замърсяване на въздуха”, обясниха от Пожарната.

След загасяне на пожара, разследващи екипи ще установяват как се е стигнало до запалването на огъня.

По публикацията работи Снежина Раева