Сезонът на тиквата: Какво не знаем за нея

102

Сезонът на печената тиква е. Но колко знаем за полезното въздействие на тази любима храна. И има ли риск за организма от прекаляване с тиква.

Този зеленчук има много полезни съставки:

Богат на състав за витамини А, Б, Е, Т.
В тиквата има огромно количество минерали и микроелементи, необходими за пълното функциониране на тялото, включително: фосфор, калий, калций и т.н.
В този зеленчук има специални хранителни влакна и пектини, които очистват организма от вредни вещества, токсини, микроорганизми.
Това е важно! Не яжте тиква сурово, тя задължително трябва да бъде преработена.

За да се запазят всички полезни вещества и витамини, готвенето във фурната ще бъде най-подходящият вариант.

Полезни свойства на печена тиква

Както споменахме по-горе, печена тиква запазва важни групи от витамини и вещества, които са необходими за всеки. Нека разгледаме по-подробно основните полезни свойства на печена тиква:

Това ястие идеално укрепва работата на сърцето и кръвоносните съдове. Това се дължи на съдържанието в неговия състав на голямо количество калий. За предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания е достатъчно да се използват 200-250 грама печена тиква дневно.

Печена тиква помага да се нормализира работата на бъбреците и пикочния мехур. Той не само почиства тези органи, но също така помага да се отървете от камъни в бъбреците, хроничен цистит и пиелонефрит.

Това ястие се препоръчва за хора, страдащи от диабет.Храненето на печена тиква помага да се елиминира дискомфорта в тялото ви, като същевременно се укрепва имунната система.
Редовната консумация на това ястие помага да се отървете от нарушения на нервната система, да нормализира съня, облекчава стреса. Работата на централната нервна система се подобрява и става стабилна.

Ако страдате от чернодробно заболяване, тогава печена тиква е отличен хепатопротектор. Той почиства черния дроб, възстановява работата и функциите. Но не забравяйте, използването трябва да бъде умерено.

Печена тиква може да се използва не само за готвене, но и за външна употреба. Например, можете да направите овесена каша от печен зеленчук с миксер и да я поставите на краката си. Това ви позволява да облекчите умората в краката, особено след продължително физическо натоварване или ходене.

Както можете да видите, полезните свойства на печена тиква са много разнообразни, но въпреки това, тиквата може да донесе и да навреди. По правило това се дължи на злоупотреба.

Поражението на печена тиква

Като правило, ако не страдате от болести, тогава не трябва да се страхувате,основното нещо е да използвате продукта с умереност. Но има някои случаи, когато тиква може да окаже негативно влияние върху човешкото тяло. Това обикновено се случва в следните случаи:

Повишени нива на кръвната захар. Прекомерното използване на печена тиква може да доведе до рязък скок в кръвната захар. За здравия човек това не е опасно, но не и в случая, когато става въпрос за диабетици. Както бе споменато по-горе, тиквата е полезна за такива пациенти, но най-важното е да се запазят пропорциите. За да определите препоръчваната норма да се консултирате с лекар.

Печена тиква е доста тежко ястие, така че може да постави драматичен товар върху работата на чревния тракт. В този случай това е слабително действие. Ето защо, ако страдате от чревно разстройство, този продукт трябва да се използва много внимателно.

Тиквата е силен алерген. Поради това може да възникне алергична реакция. Той трябва да се използва внимателно, на малки порции, за хора, които са склонни към различни алергични реакции. Същото важи и за малките деца, чието тяло е много чувствително към нови продукти.