България

Стойчо Кацаров: Всички сме изправени пред една огромна заплаха (ВИДЕО)

Пресконференция с участие на здравните власти се провежда в Министерство на здравеопазването 

В срещата участват министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, представители на съсловните организации Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на национално представителните пациентски организации – Българската асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

„Искаме да отправим призив към целия народ от името на всички хора които са ангажирани със здравната система“, заяви Кацаров.

„Ситуацията е критична. Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”, каза още здравният министър д-р Кацаров.

„Без професионалисти по здравни грижи ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите ѝ около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Има недостиг. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той.

„Тази вълна е най-тежката до момента. Делта вариантът се оказа много по-заразени и много по-смъртоносен. Следващите две седмици ще са критични. Искам да се обърна към лекарите, които са на предела на силите си. Гордея се с тях. Здравната ни системата, колкото и добре да е подготвена и огранизирана, ако всички ние не се вземем в ръце, няма да излезем от тази криза. Ограничете контактите си, носете ги тея проклети макси, не излизайте през следващите няколко дни, ако не е крайно наложително и най-вече – ваксинирайте се. Ваксините ще възстановят нормалния начин на живот. Всички други мерки са само временни и само отлагат локдауна. Ваксините са безопасни“, призова здравният министър.

Кaто символ на това, че всички медици са заедно в тази Covid криза, д-р Кацаров помоли всички, присъстващи на срещата да се изправят и да се хванат за ръце.

Кадър: Facebook
Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Мариела Анастасова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди един ден
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди един ден
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца