Съвети, които ще намалят сметките ви за ток драстично

221

През студените месеци от годината сметките за ток винаги се повишават значително. Какво трябва да направим, за да намалим разхода за електроенергия?

Енергийната ефективност в домакинствата е начин на мислене. За да има резултат от действията ни, е нужно да сме наясно кои уреди консумират най-много електроенергия и да следим за оптималната им работа. Такива са отоплителните и готварските уреди, ютията, сешоарът, тостерът, бойлерът, сушилнята, миялната, пералнята. В случаите, в които това е възможно, включването им на нощна тарифа води до по-ниски сметки за електроенергия на потребителите. Препоръчително е също използването на висок клас енергийно ефективни уреди.

Ето някои от начините да повишим енергийната ефективност в домовете си, особено във връзка с използването на значителни консуматори на ток:

  • Заложете на топлоизолация и качествени уплътнения
  • Използвайте енергоспестяващи щори и стъклопакет
  • Проветрявайте за кратко с широко отворени прозорци
  • Изключвайте отоплението в стаите, които не се ползват
  • Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди
  • Термостатът да е далеч от хладилника и източници на топлина
  • Затваряйте крана на водата винаги когато можете, за да пестите топла вода
  • Използвайте възможно по-кратки програми на миялната машина и пералнята и ги включвайте само когато са пълни, но не претоварени
  • В сушилнята сушете заедно дрехи със сходно тегло
  • Не дръжте вратата на хладилника отворена за дълго време
  • Не оставяйте незатворени течности в хладилника, защото оказват влияние на работата на компресора
  • За по-добрата ѝ работа размразявайте камерата, когато се заскрежи
  • Оставяйте топлите съдове да се охладят, преди да ги поставите в хладилника
  • Проверявайте периодично уплътненията на хладилника
  • Купувайте хладилник с подходяща за нуждите големина, като за ефективната му работа не го препълвайте и не го дръжте почти празен
  • Поставете хладилника далеч от излъчващи топлина уреди
  • При готвенето използвайте точно количество течност, капак, както и подходящ диаметър на котлона, за да предотвратите загубата на енергия
  • Избягвайте излишното отваряне на фурната по време на готвене, защото така тя губи от 50 до 100 градуса от температурата си
  • Включвайте предварително фурната, само ако ястието го изисква и я изключвайте 5-10 минути преди края на готвенето, без да я отваряте
  • За готвене в малки количества ползвайте тиган и други по-маломерни съдове
  • При готвене в керамични или стъклени съдове температурата може да се намали с 20 градуса, тъй като тези материали задържат по-добре топлината
  • Не поставяйте отоплително и охлаждащо устройство едно до друго – всяко кара другото да работи по-неефективно.