България

Взрив на газопровод у нас спря преноса на газ до няколко страни, институциите са на крак

Авария на газопровод край варненското село Ветрино вдигна институциите на крак

Газопровод  се взриви край село Ветрино, община Провадия. Аварията е станала около 03.00 ч. в нощта срещу понеделник. Инцидентът спря транзита на природен газ към Румъния, Сърбия и Унгария.

Според собственика на съоръжението – „Булгартрансгаз“ ЕАД, щетите са само материални. По първоначална информация няма данни за пострадали хора. А захранването със синьо гориво към вътрешната мрежа на страната не е било прекъсвано.

Според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД  – Владимир Малинов, няма опасност за населението. Към настоящия момент газоподаването за България е напълно осигурено и няма никакви смущения, каза още Малинов.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, който бе на мястото на инцидента, коментира, че няма видими следи от горене, което предполага, че газът е изтекъл в атмосферата, предаде Нова телевизия. По думите му огледът ще продължи толкова, колкото прецени следственият екип на място. В момента се работи с вещи лица, специалисти в областта на металите и съдовете, работещи под високо налягане, на място има и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, каза Конов.

„Тази нощ в 03.03 ч. системата за автоматична защита на газопровода се е задействала в следствие на намаляване на налягането. Към 03.15 ч. спряхме газоподаването за Румъния и в 07.00 ч. по направлението Сърбия-Унгария. Става въпрос за стар газопровод, строен в периода 1986-1988 г.”, обясни той.

От Районната прокуратура във Варна съобщиха, че в момента тече разследване на инцидента. Извършват се и разпити. „Булгартрансгаз“ ЕАД също ще направи собствена експертиза, за да види причините за аварията.

Междувременно РИОСВ-Варна извършва съвместна проверка с експерти от Регионална лаборатория (РЛ)-Варна на мястото на аварията. При проверката се извършват пробовземания с апаратура за бързо определяне на замърсители за контрол качеството на атмосферния въздух до най-близко находящите се населени места. Резултатите от извършените замервания ще бъдат обявени след окончателното приключване на проверките. В РИОСВ-Варна няма постъпило уведомление от дружеството за възникването на аварийната ситуация, уточниха от администрацията.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Снежи Раева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди един ден
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди един ден
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца