На деветдесет и четири години в северния италиански град Тревизо почина известният ресторантьор Адо Кампеол, известен като „бащата“ на тирамисуто, вкусен десерт, известен в целия свят.
„Тревизо загуби звезда от своята гастрономическа история, която сега ще блести на небето“, написа във Фейсбук президентът на региона Венето Лука Зая, който е чест посетител в известния ресторант Alle Beccherie, предаде DarikNews.
Именно в този ресторант в началото на 70-те години се появява десертът тирамису, който включва сирене маскарпоне, кафе, яйца, захар и бишкоти „савоярди“. Самият Кампеол призна, че тази рецепта се е родила в резултат на грешката на съпругата му Алба и готвача Роберто Лингуаното. Въпреки това деликатесът бързо придоби популярност, първо в цяла Италия, а след това и в чужбина.
Името на десерта се превежда от италиански като „вдигни ме на крака“, но в преносен смисъл по-скоро „ободри ме“. То се дължи на тонизиращите и хранителните свойства на вкусния сладкиш.
Прогноза за времето на 16 август **Лятно време с умерен до силен вятър** Събота, 16…
Фалшив сигнал за бомба на летище „Васил Левски“ На 14 август 2025 г. 44-годишният Х.Й.…
Заловиха фалшив кинезитерапевт, предлагал опасни терапии в няколко български града Мъж е арестуван в Пловдив…
**Пияна шофьорка блъсна пешеходка в Перник** Инцидент с тежки последици се разигра в петък сутринта…
Шофьор, помлял автобус в София, глобен часове преди катастрофата **Млад шофьор санкциониран за липса на…
**Полицейска акция в ромски махали в София** Софийската дирекция на вътрешните работи (СДВР) провежда специализирана…
Leave a Comment