На деветдесет и четири години в северния италиански град Тревизо почина известният ресторантьор Адо Кампеол, известен като „бащата“ на тирамисуто, вкусен десерт, известен в целия свят.
„Тревизо загуби звезда от своята гастрономическа история, която сега ще блести на небето“, написа във Фейсбук президентът на региона Венето Лука Зая, който е чест посетител в известния ресторант Alle Beccherie, предаде DarikNews.
Именно в този ресторант в началото на 70-те години се появява десертът тирамису, който включва сирене маскарпоне, кафе, яйца, захар и бишкоти „савоярди“. Самият Кампеол призна, че тази рецепта се е родила в резултат на грешката на съпругата му Алба и готвача Роберто Лингуаното. Въпреки това деликатесът бързо придоби популярност, първо в цяла Италия, а след това и в чужбина.
Името на десерта се превежда от италиански като „вдигни ме на крака“, но в преносен смисъл по-скоро „ободри ме“. То се дължи на тонизиращите и хранителните свойства на вкусния сладкиш.
Президентът Румен Радев отправи остра критика към управляващите, като заяви, че масовите протести срещу въвеждането…
Конституционният съд се произнесе окончателно по един от най-оспорваните казуси в държавата, като остави в…
Мирослава Вълкова, един от инициаторите на ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА в откровен разговор за…
След силното послание от „Дамасцена 2025“, движението продължава по пътя към нов модел на управление…
В днешни дни прекарваме голяма част от времето си в закрити пространства – домове, офиси,…
Днес, когато все повече хора осъзнават нуждата от здравословен начин на живот, хранителните добавки се…
Leave a Comment