Важно за всички, които ще са под карантина за изборите. Как ще гласуват

65

Изборите за президент и народни представители наближават. Но как ще гласуват тези, които са под карантина във връзка със заразата коронавирус.

Хората, поставени под карантина преди вота на 14-и ноември, ще могат да гласуват в подвижна избирателна кутия. За целта ще трябва да подадат заявление в съответната община. Те ще могат да гласуват дори и ако са заболели в деня на вота, предаде NOVA.

Именно заради препоръките в деня на вота вчера ЦИК трябваше да проведе среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров и с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Такава обаче не се състоя.

„Господин Кунчев е карантиниран. Имаше предложение от Министерството на здравеопазването, тъй като здравният министър не може да присъства, да дойде заместникът на доц. Кунчев и представител на дирекция „Здравен контрол” – откъдето препоръчват какви мерки да бъдат въведени. ЦИК взе решение, че колегите държат да се срещнат с министър”, обясни зам.-председателят на Комисията Росица Матева.

От ЦИК излизат с нови препоръки за организацията на вота в период на пандемия. „Аз лично ще предложа да може да се гласува с ръкавици”, добави Матева.

„Първото писмо, което изпратихме на здравния министър, беше с предложение, ако Здравното министерство предвижда въвеждането на мерки, които биха ограничили избирателните права на гражданите – те да бъдат обсъдени с ЦИК, тъй като тя е органът, който е господар на изборния процес”, каза още зам.-председателят на Комисията.

Правото си на вот ще могат да упражнят и хората, които попаднат под карантина и в деня на вота. Те трябва да подадат заявление до общината. При подадени поне десет заявления в съответния район и община се създава подвижна секционна комисия. Очакванията на ЦИК са да има възможност всеки един карантиниран да упражни правото си на глас на 14 ноември.