Напусна ни 23-годишният Йордан, който се бореше донорството у нас да стане по презумпция

756

Йордан заедно с майка му имаха кауза, донорството в България да става по презумпция и да се правят повече трансплантации, които да спасяват човешки животи

След дълга битка за живот ни напусна 23-годишният Йордан Пенчев. Младият мъж живееше с изкуствено сърце и заедно с майка си София се бореха за това в България да се правят повече трансплантации.

Те разказаха историята си в студиото на „120 минути“ през миналата година. Вирусна пневмония в детска възраст уврежда сърцето на Йордан, като след 2018 г. тромби в двете сърдечни камери допълнително отслабват ключовия орган. До последно животът на младия мъж се поддържа от преносим уред.

Състоянието му през последните месеци се влоши заради друго заболяване и въпреки поставянето на ново изкуствено сърце при изключително сложна интервенция преди дни, той издъхна.

Кауза на него и на майка му е донорството да стане по презумпция – те. да не трябва изричното съгласие на близките на човек в мозъчна смърт, за да бъдат спасени други хора с органите му.

„Отиде си един приятел, един млад човек, който много искаше да живее. Там, където отива, няма проблеми с трансплантациите. Посвети последната година от живота си в кауза за увеличаването на трансплантациите у нас. Напомням на тези, от които зависят трансплантациите, че тази година имаме само едно трансплантирано сърце, а годината свършва“, написа председателя на Алианса на сърдечно трансплантираните Евгени Георгиев.