Инфлацията в Eврозоната достига 13-годишен връх на фона на постоянния енергийен срив

41

Енергийната криза доведе до увеличаване на сметките за ток, като след себе си повлече всички видове продукти и услуги

С възстановяването на европейската икономика нещата стават скъпи – значително скъпи.Последните данни на Евростат показват, че инфлацията в еврозоната  e достигаla 4,1%. Това е най-високата цифра след Голямата рецесия и почти двойно над 2,2% годишната оценка на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише Euronews.

Инфлацията – скоростта, с която цените на стоките и услугите се променят с течение на времето – вече беше висока през септември (3,4%), но постоянната енергийна криза доведе до скокове на сметките за електричество, повличайки след себе си всички видове продукти и услуги.

През октомври инфлацията за енергията достигна зашеметяващите 23,5% (в сравнение с 17,6% през септември). Европейската комисия очаква разходите за енергия да останат високи до март или април, когато температурите се повишават и консумацията на електроенергия от отоплението намалява.

Покачването на цените е неравномерно в различините страни от Еврозоната. Нак-големи покачвания са регистрирани в Балтийските страни (8,2% в Литва, 7,4% в Естония и 6% в Латвия), докато Малта (1,4%) и Португалия (1,8%) са единствените под прага от 2%. Германия, най-голямата икономика в Европа, е засегната от инфлация от 4,6%.

Цените в еврозоната се повишиха с бързи темпове, откакто страните започнаха да премахват ограниченията за коронавирус и да ускоряват кампаниите си за ваксинация. През януари инфлацията беше само 0,9%, но през май достигна 2%, след което скочи до 3% през август.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова