Търсят име за малко орле-пътешественик от рядък вид

blank
Кадър: YouTube

Търси се оригинално и интересно име за най-големия пътешественик от Североизточна България за годината

Какво име бихте избрали Вие за един малък пътешественик, който пропътува за първи път пътя от България до Зимбабве в края на лятото? Птичката е от рядък вид – малък креслив орел, и се появи на бял свят тази година. Гнездото, в което се излюпи орлето, се намира в близост до село Александрия, община Крушари. Още преди да се научи да лети малкото пернато се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците и сега всеки може да види къде се намира и да проследи пътя му. 

През първите хладни дни, в края на лятото, малкият пътешественик се отправи на юг и в момента се намира в Националния парк „Хуанге“ на територията на Зимбабве. В африканската държава сега е лято, температурата на въздуха надхвърля 30 градуса, което помага на орлето да заякне след дългия полет, за да може през пролетта отново да се върне у дома.

blank
снимка: Пресцентър

Благодарение на предавателя, всеки от нас може да следи в реално време какво се случва с орлето, докато лети над зелените гори на „Хуанге“ ТУК.

Малкият креслив орел от село Александрия все още няма име. Според орнитолозите птицата е женска, но това ще се потвърди когато излязат резултатите от взетите проби.

Всеки един може да предложи интересно и оригинално име за орлето, което е най-големият пътешественик от Североизточна България за годината. Ценната птичка премина границите на над десет държави и с нетърпение я очакват, да се завърне през пролетта. 

Предложенията с име за орлето изпращайте на следния имейл адрес: t.dimitrova@dpshumen.bg