Разгадаха тайната на украската на пандата

80

Чудили ли сте се на какво се дължи необикновената украска на пандата? Ново изследване разкрива тайната на украската

Скорошно проучване показа, че отличителната черно-бяла украска на гигантските панди осигурява ефективен камуфлаж за животните в естествената им среда. Статията е публикувана в Scientific Reports.

Въпреки че повечето бозайници са кафяво-сиви на цвят, има и други, които имат контрастни черно-бели цветова – зебри, скунксове, косатки и панди.

Учени от Обединеното кралство, Финландия и Китай са използвали усъвършенствани техники за анализ на изображения, за да покажат, че гигантските панди доста ефективно се маскират посредством цветовете си – черно-белите петна позволяват на животните да се сливат с пейзажа и да объркват представата на хищниците за действителния им размер.

 „Резултатите напълно опровергават мита, че гигантските панди са видими в естественото им местообитание“, каза в прессъобщение първият автор на статията, д-р Оси Нокелайнен от катедрата по биология и науки за околната среда във Финландия.

Учените смятат, че контрастиращите петна са елемент от така нареченото деструктивно оцветяване, при което ясни граници на цвета на козината нарушават очертанията на животното и този, който ги ловува, не може да разбере отдалеч с кого си има работа.

„Когато нашите  колеги ни изпратиха снимки от дивата природа, аз не видях гигантска панда на снимката. Веднага го осъзнах, но беше необходимо да го демонстрираме обективно „- каза ръководителят на изследването професор Тим Каро от Бристолското училище по биология Науки.

За да преценят доколко цветът на пандите се слива с естествения фон, те използваха така наречената техника на цветна карта. Сравнителният анализ показа, че тези животни в естествената си среда са камуфлирани не по-зле от другите.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова