Путин нареди доставките на природен газ за Европа да бъдат увеличени

46

Руският президент Владимир Путин нареди на контролираната от Кремъл компания „Газпром“ да се насочи към презареждането на европейските газови хранилища. Това ще се случи от 8 ноември. Предположението, че дългоочакваните допълнителни руски доставки може да се появят, тласна цените към по-ниски нива.

Този ход „ще създаде по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар“, каза Путин на среща, излъчена по държавната телевизия в сряда.

Той нареди на контролирания от държавата енергиен гигант да се съсредоточи върху запълването на подземни хранилища в Германия и Австрия от 8 ноември, след като приключи процеса у дома.

Главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милър, разговаряйки с президента чрез видеовръзка, каза, че кампанията за запълване на домашните хранилища ще бъде удължена със седмица повече от първоначалната крайна дата на 1 ноември.

„Газпром“ досега е изпомпвал много малки количества газ в своите европейски хранилища, каза Милър.

Фокусът на Русия върху възстановяването на вътрешните газови запаси, съчетан с ниските нива на съхранение в обектите на Газпром в Европейския съюз, се превърна в основна грижа за пазара на континента, който се бори с енергийния спад и високите цени.

Като цяло европейските запаси са на най-ниското сезонно ниво от почти десетилетие.Всички места за съхранение на газ в най-големия пазар в Европа – Германия, където Газпром има няколко съоръжения, сега са запълнени с около 71%, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Ситуацията със съоръжения, собственост и съсобственост на руския износител, варира – от 83% в Jemgum до 9,5% в Rehden. Газпром използва някои обеми, които съхранява в ЕС през август, за да компенсира намалените доставки след пожар в сибирски преработвателен завод.

В Русия Газпром планира да натрупа рекордните 72,6 милиарда кубически метра запаси за предстоящата зима. Планът беше да завърши тази задача до 1 ноември, но производителят на газ ще продължи да възстановява своите руски запаси до 7 ноември, тъй като планираните блокирания срещу вируси ще намалят разхода на гориво, каза Милър.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова