Заради един заразен: Въведоха локдаун в 6-милионен град в Китай

190

Китай въведе локдаун в трети град с цел ограничаване на новите случаи на Ковид 19. Броят на хората, на които е наредено да не излизат е около шест милиона души, предаде France 24.

Китайската столица Пекин се стреми да поеме зимната Олимпиада без нито един нов случай.

Страната е възприела подход с нулева толерантност към вируса, откакто той се появи за първи път през 2019 година в Ухан.

Въпреки че твърдите мерки поддържат броя на новите случаи значително по-нисък от тези в повечето страни по света, малки огнища на Ковид се наблюдават поне в единайсет провинции.

Това накара тази седмица властите да наложат локдаун в Ланчжоу – град с население над 4 милиона, и в Ъцзин в провинция Вътрешна Монголия. След като бе потвърден един нов случай, властите в Хъйхъ в провинция Хъйлунцзян днес последваха този пример – наредиха на населението да си стои вкъщи и забраниха на жителите да ходят далеч от града, с изключение на спешни случаи.

След като потвърдиха един нов случай, властите в град Хейхе в провинция Хейлундзян последваха примера в, като наредиха на хората да останат у дома и забраниха на жителите да напускат далечния северен град, освен в спешни случаи.

В града на границата с Русия започнаха да тестват 1,6-милионното население и да издирват контактните на заразеното лице, съобщиха местните власти.

Държавните медии посочват, че градският автобусен транспорт и такситата са спрени, като превозните средства нямат право да напускат града.

Китай съобщи за 23 нови случая на Ковид за последното денонощие които са с над 50% по-малко от предния ден. Това може би е знак, че твърдите мерки дават резултат.

Ланджоу, който е под карантина от вторник, регистрира само един нов случай, докато Ежин – дом на около 35 000 души е регистрирал седем нови случая.

В редица градове, включително и Пекин, десетки хиляди остават по т.нар. прицелни локдауни в жилищни комплекси.

Столицата Пекин, която е домакин на зимните олимпийски игри, освен това ограничи достъпа до туристически обекти и призова жителите да не излизат от домовете си, ако не е необходимо.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова