ЮНЕСКО: Човешката дейност кара горите да отделят въглерод

blank
Кадър: Youtube

Тревожното заключение е направено от изследване на ЮНЕСКО

Десет от най-силно защитените гори в света са се превърнали в нетни източници на въглерод, тъй като са разградени от човешката дейност и изменението на климата, предаде BBC

Тревожното заключение е от изследване на парниковите газове, излъчени от и погълнати от горите в обекти на световното наследство на ЮНЕСКО .

От изследването става ясно, че 10 защитени гори са отделили повече въглерод, отколкото са блокирали през последните 20 години.

Горите от световното наследство обхващат площ, два пъти по-голяма от Германия.

Същото изследване разкри и мрежата от 257 гори от световното наследство по света, които колективно отстраняват 190 милиона тона въглерод от атмосферата всяка година.

„Това е почти половината от годишните въглеродни емисии на Обединеното кралство от изкопаеми горива“, обясни д-р Талес Карвальо Резенде от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), който е съавтор на доклада.

„Сега имаме най-подробната картина досега за жизненоважната роля, която тези гори играят за смекчаване на изменението на климата.“

Комбинирайки сателитни данни с информация за мониторинг на ниво обект, изследователите са изчислили въглерода, абсорбиран и излъчен от горите от световното наследство между 2001 и 2020 г.

Но освен изчисляването на милиардите тонове въглерод, погълнат от цялата тази „биомаса“ от дървета и растителност, изследването разкри под какъв натиск са били някои от тези места.Проучваните в тази оценка обекти имат едни от най-високите нива на официална защита.

Те се считат за глобално значими по отношение на тяхната естествена стойност за света и се наблюдават внимателно и непрекъснато.

„Но те все още са под значителен натиск“, каза д-р Карвальо Резенде.

„Основният натиск са посегателство върху селското стопанство, незаконна сеч. Това е натиск, причинен главно от човешката дейност. Но ние също така открихме заплахи, свързани с климата – по-специално горски пожари.“

През последните години това, което ЮНЕСКО нарече „безпрецедентни горски пожари“, особено в Сибир, САЩ и Австралия, генерира десетки милиони тонове CO2.

„Това е порочен кръг“, каза д-р Карвальо Резенде.

„Повече въглеродни емисии означава повече горски пожари, което означава повече въглеродни емисии.“И горските пожари не са единствената заплаха, свързана с климата.

 Ураганът Мария унищожи приблизително 20% от горското покритие в националния парк Morne Trois Pitons, Доминика, през 2017 г.

„Има тревожно съобщение от това проучване“, каза д-р Карвальо Резенде.

„Дори най-добрите и най-защитени горски зони в света са застрашени от глобалната климатична криза.

„Така че действията за намаляване на глобалните емисии са наистина необходими сега, за да се гарантира, че тези гори – че всички гори – могат да продължат да действат като поглъщатели на въглерод и, разбира се, като важни обекти за биоразнообразието.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова